Loading

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Dizel araçlarda yanma sonucu oluşan, egzoz gazında bulunan partikülleri filtreleyen parçaya partikül filtresi denir. Görevi egzoz gazını partiküllerden temizleyerek, egzoz partikül emisyonunu düşürmektedir.

Dizel Partikül Filtre, dizel motorlu araçlarda yanma sonrası ortaya çıkan kurumları ve zararlı gazları tutmak için tasarlanan doğaya daha temiz hale gelmesi için zaralı tüm maddeleri içerisine hapseden yapıya sahiptir. Avrupa standartlarına göre tasarlanan bu sistemde hidrokarbonlar (HC), karbon monoksit (CO) gibi egzoz emisyonlarını ve partikülleri azaltmak için, emisyon düzenlemesini karşılamak üzere tüm dizel motorlu araçlarda partikül filtre kullanılmaktadır. Bu sistemin amacı partikül parçacıklarının süzülmesiyle daha düşük emisyon değerine sahip egzoz gazı yaratmaktadır.

Dizel Partikül Neden Tıkanır?

DPF motordan gelen zararlı gaz ve partikülleri tekrar yanma işlemine alsa da, bu parça belli bir zaman sonra dolar ve tıkanır. Motor yağından kaynaklanan kül ve kurum, motordan gelen kirli parçalar, kalitesiz yakıt tüketimi DPF’nin tıkanmasının başlıca sebeplerindendir. Araç üreticileri bu parçayı belli aralıklarla yüksek sıcaklık üreterek kendisini temizlemesi için tasarlamıştır. Bu işleme rejenerasyon denir. Fakat bir süre sonra filtrenin tamamıyla dolması ile rejenerasyon işe yaramaz hale gelir. Bu aşamadan sonra DPF’in temizlenmesi ya da değiştirilmesi gereklidir.

Dizel Partikül Fitresi Tıkanırsa Ne Olur?

Aracın performansını düşürür, aracın çekişten düşer ve teker.Rölanti devri artar. Fazlasıyla yakıt sarfiyatı oluşur. Egzoz çıkışından beyaz buhar şeklinde çıkarak egzozun kokusu değişir. Filtre tıkalı kullanımda motora zarar verir. Tıkalı dizel partikül filtresi havayı ve çevreyi kirletir.Bu nedenle araçta Partikül Filtresi (DPF) arızası belirdiğinde temizliğinin yapılması önemlidir.

Dizel Partikül Filtresinin Tıkandığını Nereden Anlaşılır?

Dizel Partikül Filtresi tıkandığında, Araç gösterge panelindeki DPF uyarı lambası da yanarak sürücüyü uyarır. DPF uyarı ışığının yanması, DPF katalitik konvertörün temizlenmesi gerektiğini veya kısa mesafeli / düşük hızda sürüş nedeniyle tıkanmakta olduğunu gösterir.

Dizel Partikül Filtresi Temizlenmesinin Amacı Nedir ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Öncelikle sistemin amacı araç egzozlarından çıkan çevreye zararlı karbon salınımını azaltmaktır. Katalitik konvertör (katalizör) veya partikül filtre motorda yanma odasından çıkan egzoz gazındaki zararlı maddeleri zararsız hale dönüştürmek için tasarlanmış çoğu zaman manifoltdan hemen sonra egzoz borusuna eklenmiş bir parçadır. Seramikten yapılan ve gözenekleri katalitik etki sağlayan maddelerle kaplı katalitik dönüştürücünün içinden geçen egzoz gazları katalitik konvertörün içinde bulunan özel seramik yapı içinde reaksiyona girerek zararsız maddeler haline dönüşür. Katalizöre NOx (azot oksit), CO (karbon monoksit) ve HC ( hidrokarbonlar) olarak giren maddeler reaksiyon sonucunda canlılara zararsız N2 (azot), CO2 (karbondioksit) ve H2O (su, buhar) olarak egzozdan havaya salınır. Bir başka deyişle; Katalitik konvertör bir yanma odasıdır. Yanmamış zehirli gazları alevsiz olarak yakarak azot, oksijen ve su buharı haline getirir ve atmosfere salar. Dizel araçlarda özellikle Euro 4,5,6 normlarına uygun motorlarda partikül veya is parçacıklarını yakalamak için tasarlanmıştır.

Ayrıca bazı araçlarda EGR denilen (exhaust gas recirculation) egzoz gazı devir daimi bulunur. Motorun sağlıklı çalışmasında önemli bir yere sahip olduğu için ihmal edilmemesi gereken bir parçadır. Egzoz gazının geçtiği kanallarda biriken kurumlar temizlenebilir ve valf tekrar kullanılabilir. Ancak aşırı derecede kirlenmeler sonucunda bu kurum tabakası bazı yerlerde sertleşerek taşlaşabilir. Bu taşlaşma mikron seviyesinde bile olsa valfin açılıp kapanan kısmında olması durumunda düzgün çalışmaya engel olabilir ve kaçırma yapabilir. Bu nedenle partikül temizliğinin yapılması önem taşımaktadır.

Tüm bu işlemlerin yapılabilmesi için üç değerli metal katalizör olarak kullanılır.

Platin. : Oksidasyonu sağlar.

Radyum. : Konvertörün indirgenmesi için.

Palladyum. : Stabilizasyonu sağlamak için kullanılır.

Çalışma aralığı. : 480- 650 Santigrattır.​

Konvertör ömrü. : 150.000 km. (ortalama değer)

Son dönemlerde Dünyada ve ülkemizde araç muayene kontrollerinden geçemeyen araçlar, ya araçlarından yasal olmayan bir şekilde katalitik konvertörü söktürüyorlar ya da yüksek bedeller ödeyerek yeniden katalitik konvertör almak durumunda kalabiliyorlar.

DPF temizleme işlemleri için en etkili yöntem partikül filtre sökülmelidir. Bunun için temizleme makineleri ve katkı maddeleri mevcuttur. Partikül Filtresi sökülerek partikül temizleme makinelerine takılır. Kimyasal ilaçlar ve basınçlı hava işlemi uygulanarak partikül filtreniz %100 oranında temizlenir.

Tasarımı firmamıza ait olan patentli makinemizi özel formüllü çözücü ile birleştirerek tıkanmış olan katalitik konvertörü veya partikül filtreyi çok kısa bir sürede temizliyoruz.

Kabinli DPF Partikül Temizleme (SPEED2500) makinemizde kullanılan tüm metal parçalar 304 paslanmaz çelik ve diğer parçalar ise sektörde kendini kalitesi ile ispatlamış markalar tercih edilmiştir. Bu nedenle de kalite ön plana çıkmıştır. Ayrıca hafif ticari ve ağır vasıta filtrelerini temizler.

Call Now Button SEO Hizmeti